DSLR Jumstart Workshop by Saluddin Ismail

21 March 2011

As Salam
yeah...semalam baru pulang dari DSLR Workshop..workshop ni untuk belajar basic DSLR..untuk permulaan menggunakan DSLR..dekat sini kita dapat lagi belajar dengan detail dalam basic DSLR..belajar dengan iso shutter aperture serta white balance..dan petang ada sesi praktikal...workshop ni byk ajar cara nak shoot potraiture..dan aku tidak sempat untuk mencuba 70-200,f2.8 punyer lens...lens ni sangat sesuai untuk potraiture..sebab tu gambar bro saludin meletop letop..dan harga lens ni sudah cukup untuk angkat motor LC sebijik..mahal kot...haha




ni dia abg saluddin...photographer terhebat yaww...ni time ank setting kamre...masing masing kamera mahal mahal kot..aku punyer paling murah...takpe!murah asalkan reti gune....
yang ni try snap untuk potraiture...titik fokus merah mesti kat mate dia...baru jadik...dan lagi lawa kalau ade catch light...catch light ade dekat mata dia tu...yang putih...cm besinar sinar tuu...
dan ini time praktikal...di sebuah kawasan yang semak samun..
yang bes time praktikal la...siapa cepat dia dapat...cepat untuk ape ye...cepat untuk snap model...kalau lambat memang tak dapat la snap...sebab kne berebut la...photographer pon ramai....
ok..bukak note kjap...ermmm...pada asasnya..sebuah potrait mesti ade subjek,backround dan foreground...biasanya sesebuah gambar mesti ada satu subjek utama sebagai sumber cerita utama dalam sesebuah gambar...didalam gambar ni ada subjek...ada backround dan foreground...foreground dekat sini yang warna hijau yang dekat bawah gmbar tu...
dan yang bawah ni gmbar lain yang sempat aku snap yee....memerlukan practice yang banyak lagi...


2 komen:

atyra said...

fewwwiitt... awek.. haha

zularif said...

terok terok....
pompuan pon suke.....
eiiiii


hahaha