Tak Tahu Hendak Buat Apa...happy new year 2011

31 December 2010

  Firstly...nak ucap selamat tahun baru...haha...tak sedar pulak da masuk tahun baru...rasa macam sekejap je masuk tahun baru..tetibe teringin nak buat gambat tahun baru..itu kat atsa tu...tu je la hasil yang dapat aku cipta..ceh..hehehe..ape azam tahun baru??haha..tak terfikir pulak...hurmmm...supaya tahun 2011 lagi bermakna utk diri aku...dan tahun 2011 menjadi lebih baik berbanding tahun lepas.sudah 18 tahun kot..haha...be matured k...Ya Allah jadikan tahun 2011 lebih baik dari tahun 2010..jadikanlah hambamu emnjadi seorang insan yang beriman kepadamu...amin...

Aku boring duduk rumah!!boring tahap hyper punyer...kadang kadang kalu ade masa terluang aku akan belek belek majalah photography milik abang aku...banyak gak majalah dia...kadang kadang surf internet...bukak blog2 photographer..tengok knowledge tentang photography..banyak gak kena tahu ni..

Candid itu cun laa contest!!

27 December 2010

boring la...join la contest ni...sekadar mengisi masa lapang...cm menarik je....heheh



gambar candid yang paling cun n menarik tak akan dapat hadiah seperti rolex, ferrari mahupun kancil.. tak mampu den.. hhaha... tapi it's a present yg ikhlas dan bermakna....
lets take a look at the terms and conditions :

1. terbuka pada semua blogger xkira lelaki or perempuan

2. copy the picture above and buat satu entry pasal contest nie dgn tajuk "candid itu cun laa..!" dan jgn lupa link kn ke entry ini ukei..?

3. tak payah jadi follower pown xpew... paksaan tiada kt sini.. haha

4. jgn lupa leave ur url contest in my comment form...

5. tag 3 orang rakan blogger anda @ lebih n ajak dorang join contest nie same2 ok....

6. put a caption kt gambar candid korang 2 yew... sikit pown xpew, bnyk pown xpew...

tarikh tutup : 10th January 2011...

Cerita disebalik gambar ini ialah. aku snap mase pernikahan eida & epul..masa ni tgh doa lps nikah....hehehe...aku nampak something dan aku terus snap..pompuan yang blur ni tgh bace doa sementara 2 orang ini sedang bermain pesanan ringkas...main msj ye...hehehe...sory la yek si tuan gambar...tak berniat pon..just nak belajar snap orang candid je...


nk tag spe yerk?
-sesape yg nak join la-

Majlis Pertunangan Izat & Fiza

25 December 2010

tadi lepas zuhur...rutin mingguan iaitu ikut abg aku snap gambar.kali ini majlis petunangan.tempatnya dekat parit sulong.suasana majlis begitu meriah dah macam kawen pulak.siap ada perlamin.snap macam biasa je cume agak sengal sikit arini.wat pelik2 je.salah setting la.cahaya flash terlebih la.papepon best giler..










Melaka+Afamosa

23 December 2010


semalam baru je balik dari Melaka bandaraya bersejarah.just jalan suke suke je...da lama tak bersiar siar..akak aku ajak sebab next week dia sudah start meeting kat sekolah.minggu ni je la masa yang sesuai.tak banyak tempat pon.just pergi karnival ngan safari.bes jugak jalan jalan daripada stay kat rumah macam pompuan jerk.aku pergi karnival di waktu malam.malam tu siap call abg aku nk setting kamera cmne.hhuhu...pas 2 boleh plak tempat gelap giler...memang ssh la...dpata la bebrape gmbr yg ok...2 pon hampeh gak..huhu...









Aktiviti lepas SPM

19 December 2010


Alhamdulillah...syukur hari ni dpt luangkan masa belajar snap gambar wedding org kawen.aku just ikut abg je..untuk mengisi mase lapang lepas SPM.banyak benda baru belajar.rule of third..leading line..aperture...shutter..dan mcm2 lg....semua msti ade dlm kepale...ni budak bru start nk blaja...yg penting best giler..hahaha









masa da cukup

17 December 2010

3 Januari 2006-16 Disember 2010

Alhamdulillah..ucap syukur kehadrat ilahi.hanya sebutir kata dapat dilafazkan.habis jugak SPM ni.hampir 3 minggu berhempas pulas.firstly,nk ucap terima kasih kat semua pengawas SPM SMKA Segamat kerana tabah melayan kerenah kami yang cukup cerewet.haha.kertas jatuh pangil pengawas kat atas pentas suruh amikkan.pergi tandas diorang temankan.ketas soalan tolong kutipkan.tapi yang penting semua pengawas yang jaga kitorang semua sporting kot.sbb tak cerewet sgt.tpi tak best la Alarm hanset tak menjadi plak.
selama 5 tahun aku berjihad di SMKA Seagamat.banyak perkara aku belajar.pengalaman kat hostel telah mengajar aku hidup.bak kate org 'experience is the best teacher'.semua memori di sekula ni akan aku kenang.baru rasa susah nak tinggalkan sekolah.dlu mase senior cerita...diorang rindu giler kat sekolah tak nak percaya.sekarang baru terbukti.baru tahu perasaan nak tinggalkan sekolah.tak ade lagi kejut subuh lps nie..tak ade lagi majlis ilmu..tak ade lagi tadarus al quran..takde lagi sport petang ngan kwn2..tak ade lagi kene sebat ramai2..takde lagi back up member wat salah...takde lagi kene duduk luar kelas sbb tak siap homework..rindunyer pengalaman tu yang dulu rasa perit nak buat.5 tahun cam skjap je..sekejap sgt la..tak cukup..

sayang sekolah

rindu sekolah
rindu member2
sayang ustaz ustazah

Doa

18 November 2010

سْــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِي
Ya Allah yang maha berkuasa
dan maha Agung
hambamu ini mohon atas kebesaranMU dan kekuatan MU
Ya Allah
tetapkanlah hatiku dengan agamaMU Ya Allah
agar tidak lalai dan alpa dengan kenikmatan dunia Ya Allah
Ya Allah nasibku ditanganMU
Ya Allah permudahkanlah urusanku untuk menghadap ujianMU Ya Allah
agar kuat untuk mengadapinya
Ya Allah kurniakanlah aku kefahaman para nabi hafalan para rasul dan ilham yang engkau berikan kepada malaikat dan kesihatan yang baik
Ya Allah terangkanlah hati ku seperti engkau terangkan hati orang yang Arif
Ya Allah tiada perkara muda selain engkau telah jadikannya ia muda ..
tukarkanlah perkara susah menjadi senang
Ya Allah kurniakanlah aku ilmu pengetahuan peribadi yang mulia
hati yang lapang
Ya Allah janganlah engkau jadikan aku seorang yang kufur nikmat
jadikanlah aku seorang hamba yang bersyukur kepadamu Ya Allah
Ya Allah berikanlah kejayaan kepadaku agar kejayaan ini menjadi batu loncatan untuk aku berjaya didunia dan akhirat
Ya Allah yang tidak pernah tidur dan lalai..ingatkanlah apa yang aku lupa

Ya Allah berikan lah kepada mujahidin yang ikhlas dijalanMU
engkau sentiasa berada disisi mereka
Ya Allah satukanlah pandangan dan pemikiran mereka agar mereka bersatu padu untuk memerangi golongan yang memerangi agamaMU Ya Allah
kepadaMU aku bermohon
aku yakin dengan janji janji MU Ya Allah
engkau telah berfirman
''berdoalah kepadaKU dan AKU akan perkenankan doamu''
Ya Allah selamatkanlah Al Aqsa dari kekejaman yahudi

Ya Allah perkenankan lah doaku Ya Allah

mujahadah cover

06 November 2010




ni cover utk mujahadah....mula2 buat blog...skrang nie da stat wat penerbitan...disebabkan tahun last...aku sumbang la skit...dlm buku ni banyak tazkirah yang membina semangat..memberi pengajaran serta peringatan...

“Apabila seorang mati, putuslah amalannya kecuali tiga perkara, (iaitu): Sedekah jariah, ilmu yang memberi faedah kepada orang lain atau anak yang salih yang berdoa untuknya.” – (Riwayat Muslim dan lain-lain termasuk Imam Ahmad.)

mentol idea sudah malap....

30 October 2010

31 oktober 2010....maknanyer sebulan lebih je aku bergelar pelajar smkas....ade bapa hari je lagi aku nak menjejakkan kaki ke medan peperangan...medan peperiksaan...penuh dengan debaran...
pejam celik pejam celik...aik??!!...5 tahun macam 5 ari....tapi pengalaman yang aku dapat macam 50 tahun....perit....manis....hampa...gembira...semua perasaan penah aku rasa...masa ibarat pedang...kalau kita lambat...dia akan potong kita....

banyak lagi yang perlu aku belajar...ilmu aku tak cukup lagi untuk aku bawa untuk tempuhi hidup sebagai seorang insan...sebagai seorang muslim...sebagai seorang hamba..ilmu dicari bukan mencari...maknanya aku yang kena mencari...bkan ilmu yang cari aku....aku akan berusaha..apabila aku keluar sekolah...aku adalah budak smkas...bkan sekolah biasa...aku akan cuba cari sesuatu lain dari yang lain...

untitled

09 October 2010

firstly...aku nak mintak maaf kat semua orang yg wujud dalam dunia nie...kalau aku ada salah silap...tersilap kata....mohon keberkatan...

spm akan menjelma.otak makin serabut.masa berlalu terlalu laju.syaitan semakin ligat ambil kesempatan.cabaran sudah bermula...dah lama pon bermula...cume tak sedar je...hanya dalam fikiran...spm...spm...spm..engineer dalam fikiran aku....

lastly...aku maafkan semua orag dlm dunia ini...

sekian

come back to smka segamat!!!!

18 September 2010



yaa!2 minggu cuti yang telah diberikan telah habis...tapi homework aku tak selesai...tapi adela gerak skit...naik ni dpt la result kot...harap2 terbaik...lepas ni tak delagi main2...tapi...minggu depan ade mahrajan plak...pesertanya adalah form 5...alahai....ken main gak...main futsal as a goal keeper...pihak sekolah surh form 5 main sbb nak tambah markah kokurikulum...mani antara smka kt johor dan sekolah yg ade kaa dan sabk.harap main menang la...kalau tak...msti sia sia je kan...


esk...kne grak pagi sbb kne hantar akk g uiam kuantan...so..aq pg kuatan skali and blik akan tros ke segamat...



perjalanan berilmiah

16 September 2010

disebabkan boring stay kat rumah...aku telah diajak oleh syed untuk ke kluang.aku setuju dengan rela hati.hehehe...pergi tengahari.biasanya kalau aku pergi ke kluang..aku akan ke big cinema klaung mall.tetapi kitorang telah mengalami perubahan..tempat pertama arah tuju kitorang adalah ke popular book store.hehe...beli buku..wah smgt ni...aku pergi sane dengan ayed serta khairudin..ktorang x byk tempat pergi...hanya berbual je memanjang...ade je cerita...
pas 2 balik kluang mall sempat minum sebelum kitorang pulang ke rumah masing2.igtkan nk beraye rumah ayed...tapi masa tak mengizinkan...da nk magrib da...
beli biku physics serta test pad....nk wat essay physics xde tast pad kt rumah...hehehehe

selamat hari raya

09 September 2010

Azan magrib telah berkumandang
waktu berbuka telah masuk
umat islam sedang menikmati rezeki
yang berada di depan mata
syaitan yang telah dibelenggu telah dibebaskan
dan terus untuk menjalankan tugasnya sebagai perosak umat islam
agar umat islam leka,lalai serta alpa tanpa memikirkan apa yang
perlu dilakukan sebagai umat islam

nabi Muhammad telah bersabda

''pada hari raya...berbanyakkanlah besedekah dan melakukan amal kebajikan serta mengagungkan Allah dan perbanyakan memuji Allah kerana pada hari itu Allah telah mengampunkan dosa orang yang berpuasa dan menyambut hari raya dan dibalas syurga.''

pada masa ini lah..para syaitan akan bertungkus lumus untuk menambahkan dosa manusia kerana Allah telah mengampunkan dosa manusia.

pada bulan Syawal juga manusia akan dihanyutkan dengan nafsu...menjamu selera hingga melanggar hukum yang telah ditetapkan...mengajak manusia berhibur hingga terlupa bahawa dunia ini milik Allah...

ermmm...aku rasa bulan syawal perlu berjaga-jaga agar kita jaga tutur bicara kita...menjaga akhlak kita....menjaga nafsu kita...walaupon hari raya sebagai meraikan kemenangan kita yang telah berjaya menahan perkara yang membatalkan puasa selama sebulan.

kita jangan sia siakan ibadah kita dibulan ramadhan dengan melakukan kemungkaran di bulan syawal

di sini jua

Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin
maaf sekiranya ada terlanjur bicara
terlanjur penulisan didalam blog
sejak aku mula blogging.


Ramadhan

28 August 2010


Hari demi hari silih berganti..ramadhan sudah hampir ke 10 terakhir Ramadhan yang mempunyai lailatulqadar.Alhamdulillah.Ya Allah temukanlah aku dengan malam al qadar.amin.

Bagi mengharungi bulan yang barakah ini kita perlu membuat persedian fizikal dan rohani.di bulan ini juga syaitan yang durjana akan diikat dalam neraka.jadi sebagai seorang insan kita tidak dipengaruhi oleh syaitan.didalam bulan ini juga kita dapat kenal diri kita sebenar.hanya nafsu kita yang menetukan kita seorang yang beriman atau sebaliknya.

pelbagai nama ramadhan yang selalu kita dengar seperti Ramadhan Al Mubarak(bulan keberkatan),Ramadhan Al Karim(bulan yang mulia) dan lain lain.Aku rasa aku lebih suka cakap bulan Ramadhan sebagai sekolah kepada nafsu kita.Biasanya sekolahlah tempat kita di didik oleh guru kita menjadi seorang yang baik dan sebagainya.begitu juga bulan ramadhan.jadi bulan ramdhan sebagai bulan tarbiah.

Bulan Ramadhan tak semestinya kita menahan lapar dan dahaga.kita juga perlu menjaga nafsu, pandangan mata dan hati.

"Orang yang berpuasa itu meninggalkan makan, minum dan syahwatnya karena taat pada perintahKu(Allah). Puasa adalah untukKu dan Aku akan memberikan balasannya, sedang sesuatu kebaikan itu dibalas dengan sepuluh kali lipat gandanya."
(HR. Imam Bukhari) -Hadis Qudsi



Harapannya, proses didikan ini akan menjadi suatu pengalaman yang amat kita hargai dan merasa syukur, ketika kita melihatnya kembali sewaktu berada di Akhirat kelak. InsyaAllah.

Moga-moga, Ramadhan kali ini penuh makna.

SCIENCE FAIR SMKA SEGAMAT

30 July 2010





sabtu lepas...kat skula ada science fair.banyak jugak yang dipamerkan seperti bom asap..bunga api...check darah...sudoku..circuit breaker..bedah katak..dan straw bridge..aku dan syed telah mencuba nasib untuk menyertai straw bridge..kami diber 40 batang straw dengan selotep.ramai jugak yang join terutama dak fom 5.sebelum hari kejadian ramai yang telah mencuba dahulu tetapi sebaliknyer kepada kami berdua.zabi dengan anep sampai pkul 3 pagi tak tido sebab nak cuba buat dulu.tapi kami sentiasa relaks.tido awal 2.dengan tanpa persediaan yang rapi.kami baru merancang sebaik sahaja pertandingan dimulakan.straw bridge ini diuji dengan batu bata diikat ditengah jambatan.malang untuk pasukan lain...jambatan diorang tidak berjaya untuk menahan sebiji batu bata.hanya 2 pasukan yang berjaya.kumpulan kami dan kumpulan budak pompuan fom 4.fortunately,kumpulan kami berjaya menahan sibiji batu bata dan beberapa keping pemberat.sebaliknya kepada kumpulan fom 4 hanya berjaya menahan sebiji batu bata sahaja.

OUR BATCH UNITE US


Minggu lps baru je tembah baju batch.tempah kat bizandry.batch lain sume da wat.fom 5 je blom lagi.design baju batch ade chracter siap sorg.anep yang lukis...pas 2 bro bob bizandry tolong designkan...lawa gak arr dia design kan...klau nak tgk web dia tkan ni

Selamat hari Jadi

17 July 2010



hi hadiah untuk uztaz md nor dari form 5 ngan dak bola.hadiah ini aku yang beli semalam kat rebble sport shop...





Program Latihan Khidmat Negara siri siri 8/2011

16 July 2010

Bersyukur kehadrat ilahi kerana aku tak dapat untuk menyertai Program Latihan Khidmat negara.haha..tapi nanti mesti boring...tpi bende 2 tak perlu untu difikirkan sekarang ini.sekarang masa untuk buat rivision.kat sekolah agak terkejar kejar sebab masa memang padat.memang tak cukup rehat dibuatnya.SPM 2010!



RM 0.20 PLKN:Maaf!

930925016743 anda tidak terpilih
untuk menyertai PLKN Siri 8/2011.
terima kasih

ade dy mintak maaf kat aku..
tahniah la...

otak yang cerdas terletak pada badan yang sihat

03 July 2010


minggu lepas asrama as solihin telah menganjurkan karnival asrama 2010.karnival ini akan dibuat setiap tahun.bagi permainan bola sepak,ia akan menjadi sukan paling popular.setiap batch wajib menghantar 2 team.bagi batch yang tidak cukup 40 orang,batch berkenaan akan mengantar 1 team.bagi batch form 5,jumlah batch hanyalah 33 orang.jdi,batch fom 5 dapat mengahantar team yang mantap lagi menakutkan bagi sesiapa yang bertemu dengannya.team fom 5 dapat membuat record baru dengan membelasah team fom 1 dengan jaringan 22 gol berbalas 1.dengan berkat usaha permain bola sepak fom 5,team ini dapat menjejakan kaki ke final.team yang akan bertemu di final ialah team ustaz dan fom 6.team ini juga team yang menjadi perhatian.sungguh tidak di sangka bahawa team fom 5 dapat menjaringkan sebanyak 6 gol berbalas 1.hal ini telah menyebabkan team fom 5 dinobatkan sebagai juara.aku sebagai salah seorang pemain telah bermain sebagai penjaga gol.dengan tersilap langkah gawang golku telah dibolosi oleh pemain dari team ustaz dan fom 6.







video