mintak maaf

22 January 2011

Barangsiapa di antara kalian melihat suatu kemungkaran maka hendaklah ia merubah dgn tangan jika tdk bisa maka dgn lisannya, jika tdk bisa juga maka dgn hatinya, itulah selemah-lemah iman.”[HR. Muslim dalam Al-Iman (49)]

haha...baru baru ni aku baru je tegur budak.selama ni pakai tudung..lepas tu gambar yg latest ni dia dah tak pakai tudung...sorry la yerk...aku tegur direct dan tak tapis....*free hair?memang bole ea free hair?tak tahu pulak aku bole free hair*cam tu la lebih kurang...

kenapa aku tegur dia..aku tak tegur orang lain..padahal ramai lagi yang terdedah dengan aurat diorang...aku tahu budak tu sudah ada asas agama dan sudah menuntu ilmu di sekolah yang mementingkan asas islam dalam kehidupan seharian..aku rasa buadak tu tak patut buat macam tu...memalukan sekolah keluarga dan diri sendiri kot as a muslim dan sebagai bekas pelajar sekolah agama..abes selama 3 tahun di sekolah agama takkan tak tahu aurat perlu ditutup...bukan sudah diajar ke kena tutup aurat...siap pakai tudung labuh lagi...tahu la sekarang sudah tidak didedahkan dengan kuliah2 agama..at least sensitive la skit tentang aurat...

p/s:mintak maaf byk2 kat orang yang berkaitan sebab aku tegur ko tak berhikmah langsung
      harap maaf...

5 komen:

wida said...

x salah menegur..dia dgr atau tidak terpulang.

zularif said...

thanks sbb support :)

~kamila~ said...

Tiga faktor yang digariskan oleh Islam boleh menjayakan sesuatu teguran itu ialah:

1) tidak merendahkan ego orang yang ditegur
2) mencari waktu yang tepat
3) memahami kedudukan orang yang ditegur.


Untuk yang menerima teguran: khalifah Umar Al-khattab pernah ditegur dgn pedang didepan orang ramai,sebelum nak beri ucapan pertama semperna pelantikn jadi khalifah...
n dia leh terima n mghrgai pemuda tersebut kerana berani menegur...wlupon cara itu mgkn kelihatkn agar "KASAR"..

zularif said...

ok2...haha

syaira said...

haa , agel ! aku tau sape . kak thira dah cite . papehal , aku salute dkat kau , bro ! ^^