Apa itu Lomography?

18 January 2011

 Salam...
ape bende lomography ni?...hari tu ade budak kecik tanya...hehe..lomoraphy tu ape?ni yang aku nak share skit..tapi basic jela...menurut wikipedia,lomography ni suatu bahagian fotografi yang menggunakan kamera yang khusus yang di panggil kamera LOMO.Nak tahu LOMO tu ape?ni singkatan diLeningradskoye Optiko-Mechanichesckoye Obyedinenie.pergh!nama pon da pelik.sebab tu di pendekkan jadi LOMO.suka ati je...hehe..nama tersebut merupakan nama kilang dekat St.Petersburg Russia.



sumber  google


sebenarnye kamera ni kamera lama.tapi gambar dia memang superb!memang lawa.salah satu yang menarik dengan kamera ini..tak guna memory card...guna filem je...simple kamera..warna gamabr mengikut filem yang dipakai..harga tak delah mahal sangat...maksud aku x delah samapi ribi riban...ratusan je...hee...aku tengok kebanyakkan gambar macam main shoot je...tak de la nak ikut rule sangat...tapi gambar yang dihasilkan nampak macam seni.bes2...ni contoh gambar lomo..






sumber google

kalau aku edit je kat adobe photoshop...cari action dekat deviantart..pas tu siap!tapi tak ade lah sehebat kamera LOMO..




smile :)

8 komen:

nitnot.abc said...

camera nihh ade kuar kat paper arynih utusan.LOMOGRAFI.ceh,agel kw agy xpert wat entry sal lomografi nihh.hahha.:)

zularif said...

haha...
org 2 bru tgk blog aq kot...sbb 2 dy wat berita pasal lomo..
hahhaha

melin said...

walaweyhh . smart gilaa ! :)

chuu said...

saye sukeeeee<3., gambor style lomo ni
namp0k oldskul kiki :P

zularif said...

nme pon lomo...mmg la...
nk bli la suatu ari nnt...haha

miuunet riang said...

hoho , terase nye jadi BUDAK KECIK tu !

zularif said...

hahaa....bese la 2....ehehe

miuunet riang said...

correction lah .
budak kecik yang COMEL dan CUN ! baru betoll ! ;D