AL FATIHAH_kita perlu ambil tahu

16 October 2009
***Al-Fatihah adalah satu rukun dalam solat, apabila cacat bacaannya maka rosaklah solat. Oleh itu perbaikilah bacaannya dengan ilmu tajwid. Bukan setakat bacaannya saja rosak malah kita menyebut nama syaitan di dalam solat kita. Berikut diperturunkan nama syaitan laknat yang wujud didalam Al-Fatihah, sekiranya kita tidak berhati-hati.

Nama syaitan


1] DU-LI-LAH (bila dibaca tiada sabdu) sebetulnya DU-LIL-LAH


2] HIR-ROB (bila dibaca dengan sabdu) sebetulnya HI-ROB


3] KIY-YAU (bila dibaca dengan sabdu) sebetulnya KI-YAU


4] KAN-NAK (bila dibaca dengan sabdu) sebetulnya KA-NAK


5] KAN-NAS (bila dibaca dengan sabdu) sebetulnya KA-NAS


6] I-YA (disebut tanpa sabdu) sebetulnya IY-YA. Iya bermaksud ‘matahari’Dalam ayat ke 5, Jika salah bacaannya akan bermaksud “kepada mataharilah yang kami sembah dan kepada matahari kami meminta pertolongan”!!!!


7] SIROTHOLLAZI…………. sehingga habis hendaklah dibaca tanpa henti.


8] AMIN .hendaklah mengaminkan Al-Fatihah dengan betul iaitu AA…dua harakat, MIN…. 3 harakat, semoga Amin kita bersamaan dengan Amin malaikat Insya-Allah. semoga kita menjadi orang yang sentiasa membaiki bacaannya.


Pernah dengar tentang perkara ini? Sekitar 2-3 tahun lepas (atau lebih) , e-mail atau maklumat ini berlegar-legar di ruangan maya. Ada yang percaya, ada yang tidak. Ada yang terima terus, ada yang tapis selapis, ada yang tapis 2 lapis dan ada yang sampai 7 kali tapis..


Dr. Amran Kasimin juga diajukan dengan persoalan ini menerusi Mingguan Malaysia 16 Julai 2006. Sila rujuk di sini . Pada pandangan beliau, ia adalah perkara ranting, masalah kecil fiqah yang tidak sepenting masalah perpaduan umat. Itu pandangan beliau. Bagaimana dengan pandangan lain?Sekadar berkongsi ye kawan2, terpulang pada anda untuk menilai..0 komen: